Veiligheidsnormen werkschoenen

Veiligheid staat voorop! Het is belangrijk dat jij en/of jouw collega’s de werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Goede werkschoenen beschermen jouw voeten (en enkels) tegen vallende voorwerpen, uitglijden of scherpe voorwerpen die door de zool kunnen. Alleen niet elke werkschoen is geschikt voor ieder beroep. In sommige vakgebieden is het zelfs verplicht om een veiligheidsschoen te dragen met een minimale norm. Iedere werkschoen heeft dan ook een eigen veiligheidsnormering en geeft daarmee aan welke bescherming de werkschoen biedt.

Alle veiligheidsschoenen vanaf 2023 vallen onder de nieuwe Europese EN ISO 20345:2022 en de EN ISO 20347:2022 norm. De EN ISO 20345:2022 norm bestaat uit een aantal basiseisen (afgekort met SB) welke verplicht zijn voor iedere veiligheidsschoen. Deze basisnormen zijn:

  • Stevigheid, slijtvast en duurzame materialen
  • Schok- en verpletterbestendige schoenneuzen
  • Ergonomisch en comfortabel om te dragen
  • Slipweerstand (getest op keramische vloeren i.c.m. schoonmaakmiddel) 

De veiligheidsnormering van een werkschoen wordt bepaald door de basiseisen + één of meerdere bijkomende vereisten. Deze worden hieronder verder uitgelegd.

Bijkomende vereisten

Naast de basiseisen zijn er nog veel verschillende bijkomende vereisten voor werkschoenen. Deze worden in het overzicht hieronder uitgelegd. Sinds 2023 zijn er nieuwe bijkomende vereisten, deze worden aangegeven met NIEUW.

Normeringen

Door de basiseisen te combineren met de bijkomende vereisten krijg je de normering van de werkschoen. Daarbij zijn er 3 verschillende klasse waaronder de werkschoenen ingedeeld worden: Klasse 1, Klasse 2 en Hybride. In het overzicht hieronder wordt aangegeven welke veiligheidsnormen er zijn en onder welke klasse de schoenen/laarzen met deze normering vallen. De werkschoenen met de veiligheidsnormering S1, S1P, S1PL, S1PS, S3, S3L, S3S worden het meest gedragen. Wanneer een werkschoen/-laars waterdicht moet zijn worden werkschoenen met veiligheidsnormering S5, S6 of S7 verplicht.

Staat er bij een schoen aangegeven dat het ESD-eigenschappen heeft, betekent dit dat de werkschoen een lage elektrostatische weerstand heeft en voorkomt dat jij elektrostatisch geladen kunt worden. Werk jij met explosieve stoffen of gevoelige elektronica, dan is een werkschoen met ESD-eigenschappen van groot belang.